Британската кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип почетоха с минута мълчание жертвите на пожара в Лондон, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двамата отдадоха почит точно преди началото на годишния военен парад, който отбелязва началото на официалното честване на рождения ден на кралицата. 

Снимка: БГНЕС

Днес Кралица Елизабет излезе със специално изявление за трагедията.

Тя посочи, че настроението в страната е мрачно, но Великобритания се изправя решително пред нещастията.

Кралица Елизабет призова нацията да се обедини след поредицата трагедии, сполетели Великобритания.

"При неотдавнашните си посещения в Манчестър и Лондон бях дълбоко впечатлена от незабавната готовност на хората в цялата страна да предложат утеха и подкрепа на отчаяно нуждаещите се", каза кралицата.

На 91 години Елизабет продължава да изпълнява официалните си задължения, но в последните години ограничи многобройните си ангажименти.

По силата на традиция, датираща от 1748 година, британската кралица отбелязва всяка година рождения си ден два пъти – на истинската дата 21 април и с официално честване, което обикновено се пада във втората събота на юни.

От 1974 г. официалният рожден ден се празнува в интервала 11 – 17 юни, тъй като в този период има малка вероятност за валежи, които да попречат на тържествата.

Снимка: БГНЕС

Продължават протестите срещу властите в Лондон след големия пожар в жилищен блок Кенсингтън, при който загинаха 30 души, а десетки се водят безследно изчезнали.

Протестиращи отново окупираха общината в Кенсингтън с искания за информация за изчезналите и с настояване за помощ за пострадалите.

Здравните власти уточниха, че все още 19 души се лекуват, като 10 остават в критично състояние.

Пожарът в 24-етажната сграда предизвика гнева на лондончани и протести срещу реакцията на британското правителство.

Хората искат отговори защо пожарът се е разпространил толкова бързо на фона на информации, че наскоро обновената облицовка на сградата е подпомогнала разпространението на пламъците.

Над 3 милиона британски лири са събрани за пострадалите от пожара. Хората са дарили огромни количества храна, вода и дрехи на оцелелите. Британското правителство обяви фонд от 5 милиона британски лири за жертвите.

Лондонските пожарникари продължават да претърсват сградата.