12 април е исторически ден за човечеството. Точно преди 60 години за първи път човек полита в космическото пространство.

Съветският космонавт Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур в 9 часа и 7 минути московско време.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тристепенната ракета носител "Восток" е разработена от бащата на съветската космонавтика Сергей Каральов.

На върха й е космическият апарат "Восток-1". Той тежи малко под 5 тона, дължината му без антените е 4 метра и половина, а основната мисия е да се направи една обиколка на Земята.

При авария на основния двигател, Гагарин е можело да остане в орбита цял месец. А запасите на борда са били само за 10 дни.

Историческият полет обаче минава по план - продължава 108 минути.

Юрий Гагарин се приземява с парашут, след като катапултира от капсулата на височина 7 километра.

Бодрото "Тръгнахме" на Юрий Гагарин само час и 48 минути по-късно е можело да свърши като трагедия. При приземяването част от системите на апарата "Восток-1" отказват.

Така космонавтът се приземява далеч от планираното място, но бързо е намерен и откаран в близкото военно поделение. В орбита Гагарин е провеждал най-базовите експерименти - пил е, хранил се е и е водил записки с молив. В Русия 12 април се чества като Ден на космонавтиката.

В Космоса също отбелязаха празника. Космонавтите на Международната космическа станция поздравиха жителите на Земята

„Точно преди 60 години се случи събитие, станало повратен момент в световната история. В този ден целият свят научи името на Юрий Гагарин и започна нова история - историята на пилотираните полети в Космоса“, каза космонавта Сергей Куд-Сверчков.

На 12 април се навършват и 40 години от първия полет на американска совалка в Космоса, стартирала на 12 април 1981 година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!