Горски рейнджъри, мъкнещи клетка с разярена 80-килограмова свиня – на тази гледка могат да се натъкнат посетителите на италианската столица Рим през последните дни, съобщава „Ройтерс“.

Свинята обаче не е била заловена в горите, а в един от крайните квартали на Вечния град. Тази гледка всъщност не е новост за местните жители.

Нашествие на глигани в Рим е голям проблем през последните години и се превърна в основна тема на кампанията за местните избори в града този октомври.

Все повече и повече диви прасета идват в града, привлечени от контейнерите за отпадъци и бунищата, в които търсят храна, но тяхното присъствие безпокои родителите, които вече не смеят да пуснат децата си на улицата.

Не са рядкост и пътните инциденти, предизвикани от глиганите, а те често и пренасят болести, коментира горският рейнджър от Лацио Стефано Касини.

Горските участват в кампания на местните власти и залагат капани за глиганите. От 2018 г. насам годишно по този начин се залавят около 1000 диви прасета.

Снимка: Ройтерс

След улавянето възрастните екземпляри се предават в кланица, където биват умъртвени, а месото им продавано на пазара, докато малките биват отглеждани, докато пораснат и наддадат достатъчно тегло, за да бъдат превърнати отново в колбаси за местния пазар.

Според президента на природозащитната организация „РомаНатура“ няма нищо смущаващо в третирането на глиганите и залавянето им в клетки е най-хуманният възможен начин за процедиране с тези животни. По думите му ако популацията на глиганите не се ограничи, това ще нанесе големи щети на местната флора и фауна.