Празнуването на настъпването на 2021 г. за малко не доведе голяма авиокатастрофа в Колумбия. Самолет на колумбийската авиокомпания „Авианка“, изпълняващ полет от Орландо, Флорида до Богота щеше да се разбие през новогодишната нощ, след като се е сблъскал с неидентифициран обект.

Според журналистката Соня Родригес, която е качила видео с инцидента в социалните мрежи, мистериозният обект е пиротехнически балон, реещ се в близост до летище Ел Дорадо на колумбийската столица Богота, пише вестник „Семана“.

Самолетът е захождал за кацане на летището в Богота в 20:09 ч. местно време на 31 декември 2020 година, когато самолетът се сблъскал с голям пластмасов обект, реещ се във въздуха, който се заплита в левия двигател, лявото крило и левия хоризонтален стабилизатор, както и в десния двигател, дясното крило и десния хоризонтален стабилизатор, съобщава специализираното издание „Дъ Авиейшън Хералд“ .

По разказите на очевидци и публикуваните видеа и снимки на последствията на инцидента след сблъсъка се разлетели гирлянди и коледна украса, които се оплели в самолета.

Екипажът успява безопасно да кацне на пистата и скоростно извежда самолета на пътека за рулиране и спира на място, като пътниците са евакуирани незабавно от машината.

Журналистката Соня Родригес настоява пред властите да забранят използването на така наречените пиротехнически балони, които са много популярни в някои региони на Колумбия по време на коледните и новогодишните празници, но могат да причинят сериозни инциденти и пожари.

Въпросните изделия се издигат на определена височина във въздуха, след което се взривяват, разпръсквайки гирлянди и конфети или детонирайки разположени в тях фойерверки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!