В централата на НАТО в Брюксел започна предаването на ръководството на алианса от досегашния генерален секретар Йенс Столтенберг на неговия приемник Марк Рюте.

„Напускам алианса със смесени чувства, но имам чудесен наследник на поста, заяви пред журналисти Столтенберг. Трудно е да се напусне организация, на която служих в продължение на 10 години, и работата ще ми липсва, но знам, че заедно постигнахме много“, добави той.

Столтенберг отбеляза, че Рюте е добър в постигането на съгласие и това е важно качество за новата му длъжност.

„Нямам търпение да започна работа“, каза Рюте.

Той посочи, че НАТО днес е по-силна и по-голяма, основно благодарение на Столтенберг.

„Ще направя всичко по силите си НАТО да остане здрава като скала“, допълни Рюте.

 

„Трябва да направим необходимото Украйна да остане суверенна държава. Едно няма да се промени - основната ни задача остава защитата на нашите граждани и ценности“, отбеляза новият генерален секретар.

Като най-важна задача пред НАТО той посочи Украйна и добави, че другите важни цели за алианса са повишаването на разходите за отбрана и разширяването на партньорствата, включително с държави от Далечния изток, съобщи Ройтерс.

Марк Рюте сподели, че съзнава, че Съединените щати са доминиращата сила в НАТО, но алиансът взема решения с консенсус, така че голяма част от работата на генералния секретар е да търси компромиси между съюзниците.

„Познавам добре както Камала Харис, така и Доналд Тръмп. Ще работя добре и с двамата, независимо кой е победителят от предстоящите президентски избори в САЩ“, каза Рюте.

 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK