Ще обяви ли Владимир Путин формално война на Украйна - този въпрос си задават всички в деня, в който Русия чества победата си във Втората световна война. Тържественият парад в Москва започва в 10 часа сутринта.

Снощи бяха обявени нови западни санкции срещу Русия. Страните от Г-7 се споразумяха за постепенно спиране на вноса на руски петрол.

Във видео разговор с украинския президент Володимир Зеленски лидерите на седемте най-развити икономики обещаха на Киев да продължават с военната и финансовата си помощ.

Отделно нови санкции обявиха Лондон, Отава и Вашингтон. В американския пакет са включени визови ограничения срещу 2600 руски и беларуски граждани – все още няма информация кои са тези лица.

Санкционирани са още три държавни руски телевизии, както и 27 високопоставени служители на "Газпромбанк".

От началото на войната в Украйна - какви санкции бяха наложени на Русия?

От началото на агресията в Украйна бяха наложени ограничения на много руски компании, включително забрана за полети през европейското въздушно пространство. Същевременно голям брой западни компании преустановиха дейността си и се изтеглиха от Русия.

Във финансовата сфера Брюксел наложи забрана за трансакции със 7 от най-големите руски банки, включително и с Централната банка на Русия.

Блокирани са и сметките и авоарите както на водещи политици като Владимир Путин и Сергей Лавров и на техните семейства, така и на редица облагодетелствани от властта олигарси.

В областта на енергетиката Европейската комисия забрани вноса на въглища от Русия. В момента се обсъжда и постепенна забрана на доставките на петрол и петролни продукти до края на годината.

След старта на войната в Украйна последваха и много други санкции - Руската федерация беше изключена от Съвета на Европа. Беше спрян достъпът до ключови руски медии, които Европа смята, че разпространяват пропагандата на Кремъл. Беше отнето участието на Русия в тазгодишния песенен конкурс "Евровизия", както и домакинството на финала на най-гледания футболен турнир - Шампионска лига.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!