Извънредна среща на лидерите на Европейския съюз заради брекзит. На 25 ноември трябва да бъде одобрено представеното вчера споразумение за излизането на Обединеното кралство от Общността.

Заради него министърът за брекзит Доминик Рааб и още петима членове на британския кабинет подадоха оставка.

През следващите дни Европейската комисия се очаква да изготви официално изявление, очертаващо бъдещите отношения между Евросъюза и Великобритания.

„Нашата работа не е приключила. Все още имаме да извървим дълъг път. През следващите дни ще работим интензивно заедно със страните членки и Европейския парламент”, заяви Мишел Барние – главният преговарящ от страна на ЕС. 

След публикуването на изявлението държавите от Европейския съюз ще имат 48 часа, за да дадат своята оценка. Ако всичко мине по план, на 25 ноември ще бъде свикан извънреден Европейски съвет, на който ще бъде разгледано споразумението за брекзит.

Близо сме до споразумение и това е най-добрата сделка, която можеше да бъде договорена, заяви британският премиер Тереза Мей.

„Това не е окончателната сделка, а проектодоговор, с който да напуснем ЕС плавно и подредено на 29 март 2019 г.”, каза тя.

„Не споделям въодушевлението на британския премиер Тереза Мей от постигането на предварително споразумение. От самото начало ние не изпитвахме никакви съмнения, че брекзит е ситуация, от която всички губят и целта на преговорите е да ограничим щетите”, посочи Доналд Туск.
 
Проектодоговорът е 585 страници. Предвижда Великобритания да плати всички дължими суми на Общността. Да няма твърда ирландска граница, а Лондон и Брюксел да запазят правата на гражданите си и след брекзит.

Всички държави членки трябва да одобрят много по-кратка декларация преди Евросъвета. Последната дума ще имат британският и Европейският парламент.

Утвърждаването на споразумението от британския парламент остава несигурно поради разделенията по тази тема.