Министерството на външните работи започна проверка по случая с държания в затвор от три месеца в Атина българин. Той е арестуван заради съмнения в наркотрафик, а съдебно дело още не е започнало.

Според съпругата му, месеци наред семейството не е получило помощ от посолството ни в гръцката столица.

Андреана Стоянова се е обадила по телефона в посолството ни в Атина в края на ноември и е разказала за арестуването на съпруга й Йордан Стоянов.

"От консулската служба служителката е казала "Добре", помолила е да бъде представено в писмен вид, това не е последвало, не е направено", каза Димитър Арнаудов, директор на Дирекция "Консулски отношения" в МВнР.

Жената не отрича, че не е изпратила писмо.

"По разпореждане на министър Екатерина Захариева от днес е възложена спешна проверка на случая. Казусът ще бъде много щателно проверен и ако се окаже, че има нарушение на служебните задължения, тоест ако не е оказано съдействие на близките на арестувания, ще последват и наказания", допълни Арнаудов.

Андреана е готова да приеме помощ от посолството ни в Атина, защото дело в Гърция не е започнало и никой не знае докога ще продължи разследването. Общо 400 българи в момента се намират в затворите и арестите на Гърция.