Няма информация за пострадали български граждани вследствие на силното земетресение в Североизточна Япония, съобщава посолството на България в Токио. Същевременно българските граждани, които пребивават в Япония, се призовават да спазват нарежданията и препоръките на местните власти.  

Трусът е усетен и в сградата на посолството на България в Токио. При направен оглед не са забелязани видими повреди или разрушения. 

Земетресението с магнитуд от 7.3 по скалата на Рихтер, бе регистрирано в 23:07 ч местно времена 13 февруари. Епицентърът е бил на около 59 км под морската повърхност и на около 89 км източно от град Сендай, столица на префектура Мияги. Най-сериозно засегнати от труса са префектурите Мияги и Фукушима. 

Трусът е бил почувстван и в повечето от северните и централните части на Япония, включително столицата Токио, префектурите Ибараки, Точиги, Саитама и Чиба.

Няма данни за загинали. По последна информация ранени са над 140 души. Не е издадено предупреждение за опасност от цунами, от страна на японските власти. Не са установени повреди в атомните централи в засегнатите региони. 

Тази неделя ново земетресение с магнитуд 5,2 е регистрирано в японската префектура Фукушима, съобщава „РИА Новости“. Според Националната метеорологична служба на страната, огнището е на дълбочина 50 км. Няма информация за наранявания или разрушения в резултат на вторичния трус.