Няма пострадали българи при атаките в Брюксел, заяви говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева пред bTV.

Тя обаче призова българите, които са в Белгия, да не излизат от домовете си, а онези, на които им предстои пътуване – по възможност да го отложат.

Белгийските власти официално са потвърдили, че нивото на терористичната опасност е повишено до последната четвърта степен.

Властите в Белгия са знаели още вчера, че има непосредствена опасност за терористично нападение. Не е било ясно обаче къде би била атаката, съобщи кореспондентът ни в Брюксел Десислава Минчева.

Българските граждани в Белгия могат да търсят информация и на специални горещи линии.

Има и кратък телефон, който обаче може да бъде избран само от територията на Белгия - 17 71.

Председателят на НС Цецка Цачева заяви, че не знае кога ще успее да се върне у нас:

"В момента изяснявам дали всички делегати на националните парламенти, които бяхме тук вчера за срещата в комисията по външни работи, ще успеят нормално да се приберат в своите държави. Трябваше тази вечер да се върна. В момента самата аз нямам информация как ще се случи това. Разбира се, че от съображения за сигурност не ме информират, заяви председателят на парламента Цецка Цачева.

„Има напрежение, целият град е блокиран. ЕП затвори врати. Тези атентати успяват да всеят смут и паника”, коментира евродепутатът Емил Радев.

„Последната информация е, че става дума за самоубийствен атентат. Чули са се викове на арабски. Едно от последствията, че това е блокира работата ни за известно време”, каза колегата му Светослав Малинов.

„Тотална паника. Има план на как болниците да приемат тежко ранените и пострадалите”, коментира по телефона евродепутатът Момчил Неков.

„Имаме нужда от решителни действия – да успокоим включително и българите, че ще вземем мерки”, каза още той

Очаква се атентатите в Брюксел да се отразят върху бежанската политика на ЕС, а контролът над мигрантските потоци – да бъде затегнат.

У нас, граничната ни полиция е въвела допълнителни мерки за сигурност на летище София.

Извършват се полицейски проверки със служебни кучета и технически средства. Засилено е полицейското присъствие пред терминалите.

Проведени са и работни срещи със службите за сигурност на летищата, на които се изпълняват международни полети.

Задграничните ни представителства в Брюксел осигуряват подслон за българи с отменени полети.

По указание на премиера Бойко Борисов и съгласно заповед на външния министър Даниел Митов, задграничните представителства на България в Брюксел ще създадат организация за осигуряване на краткосрочен подслон в сградния фонд на мисиите за бедстващи наши сънародници, съобщиха от МВнР.