Към момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпила информация за пострадали български граждани при проливните дъждове на гръцкия полуостров Халкидики, информираха от МВнР.

По информация на официалните гръцки власти най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици.

Консулството ни в Солун следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти, информират още от външното ни министерство.

До този момент към мисията ни за съдействие са се обърнали двама наши сънародници, понесли материални щети и загубили документи вследствие на наводненията. Служители на консулството ще посетят засегнатите райони, за да окажат съдействие на засегнати български граждани на място.

Българите, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на генералното консулство в Солун.

Наши сънародници, които са понесли материални щети и/или са загубили документи за самоличност вследствие на проливните дъждове, също могат да се обърнат за съдействие към генералното ни консулство на следните телефони: 0030 2310 829 210; 0030 2310 869 510; 0030 2310 869 520.

От външно министерство съобщиха още, че няма данни за пострадали българи при пожарите в Хърватия и Черна гора.

Българските дипломатически мисии в Загреб и Подгорица поддържат постоянен контакт с местните власти и следят за развитието на ситуацията около горските пожари.

Към този момент няма постъпила информация в дипломатическите мисии на България в Загреб и Подгорица за пострадали български граждани.

На територията на Хърватия са възникнали горски пожари в някои райони на област Далмация. Поради неблагоприятните климатични условия огънят се е разпространил, като в неделя срещу понеделник е причинил и материални щети в градовете Сринина и Тугар. Вчера, 17 юли, пожарът е стигнал до източната част на град Сплит, потушен е бързо и няма данни за пострадали.

По информация на хърватските власти към момента ситуацията е под контрол, като остава само едно огнище на пожара, което се намира в град Строжанац, в района на Сплит. Пожарът не е засегнал курортни селища в Хърватия. По информация на местните власти няма пострадали граждани вследствие на пожарите в страната.

Няколко горски пожара са възникнали на територията на Черна гора през последните дни. Засегнати са райони в близост до столицата Подгорица, градовете Цетине и Даниловград, както и на няколко места по крайбрежието на страната – Котор и Тиват.

По последна информация на местните власти, част от населението на залива Луштица и района от Грабовица до Бигово е била евакуирана. Черна Гора е поискала международна помощ за справяне със ситуацията с горските пожари чрез механизма на ЕС за гражданска защита.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите от стихиите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на двете мисии.

Телефони за връзка с посолството на България в Загреб са – 00 385 1 46 46 609, 00 385 1 46 46 631, 00 385 1 46 46 640. Дежурен телефон на посолството - 00 385 984 69 808.

Телефони за връзка с посолството на България в Подгорица – 00 382 20 655 009. Дежурен телефон на посолството – 00 382 69 143 298.