Министерството на външните работи на Нидерландия информира, че считано от 00:01 ч. местно време на 29 декември всички пътници, пристигащи с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт, трябва да представят негативен резултат от PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди влизане в страната.

Изискването важи и за транзитни пътници, които не напускат транзитната зона на летищата, но няма да се прилага към влизащите в Нидерландия с автомобил, както и към шофьорите на тежкотоварни превозни средства, съобщава българското Министерство на външните работи. 

При влизане с въздушен транспорт от държави извън ЕС/Шенген пътниците трябва да представят и попълнена декларация за наличието на негативен резултат за COVID-19. И двата документа трябва да бъдат представени на хартиен носител. 

Ако гражданите, пътуващи към Нидерландия, не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR тест за COVID-19 преди отпътуването им към страната, те няма да бъдат допускани да се качат на борда на самолета. 

Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език.

Наличието на негативен резултат от PCR тест за COVID-19 не отменя необходимостта от прилагане на 10-дневна силно препоръчителна карантина в домашни условия след пристигане в Нидерландия от държави с „оранжев“ (в това число и от България) и с „червен“ код.