"Редица западни държави се опитват да запазят фигурата на блогъра Алексей Навални в дневния ред на новините, за да повлияят на предизборната кампания за Държавната дума."

Това се посочва в изявление на руското външно министерство, разпространено в сряда по повод една година от "случая Навални", представено от TACC.

„Редица западни държави директно, както и чрез контролирани информационни ресурси и системни медии, последователно изграждат от Навални и неговото обкръжение имиджа на организационния център на демократичното протестно движение в Русия. Съответните публични коментари редовно се изразяват от правителствата и министерствата на външни работи на различни страни от НАТО, чиито пресслужби с готовност вземат „информациите“ на „екипа“ на блогъра, стремейки се с такава подкрепа по всякакъв начин да запазят фигурата му в новинарския дневен ред в Руската федерация и в чужбина с цел да се намеси във вътрешните работи на страната ни, включително да повлияе на предизборната кампания за избор на депутати от Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация на 17-19 септември 2021 г, “ се казва в документа.

МВнР на Русия припомня, че Федерална република Германия остави без "никакви смислени отговори общо осем искания от Главната прокуратура на Руската федерация по "случая Навални".

„В двустранните контакти представители на германското външно министерство дори не крият факта, че Берлин няма намерение да отговаря по същество на гореспоменатите искания от Главната прокуратура на Руската федерация - те казват, че Германия разглежда темата за „ отравянето “ на руски блогър за приключена. Тази открито провокативна позиция свидетелства за това, че Берлин и неговите съюзници или се опитват да заглушат историята, която самите те са популяризирали, в рамките на която изключително неудобните за тях въпроси продължават да се умножават, или вече са доволни от международния политически ефект, постигнат от ескалацията на този сюжет, или са осъзнали безсмислието на по -нататъшното му развитие", заявяват от руското МВнР.

Берлин все още не е предоставил на международната общност доказателства за предполагаемото отравяне на блогъра Алексей Навални, се казва още в документа.