Министерство на външните работи е готово да съдейства на българи, които се намират на остров Бали. По-рано през деня местните власти започнаха евакуация около вулкана Агунг, който е започнал да изригва.

В посолството ни в Индонезия е сформиран кризисен щаб, който да помага на нашите сънародници.

Едновременно с това на втория етаж на международното летище в Бали функционира информационно бюро за гражданите на държавите членки на ЕС. Там могат да получат подробна информация за обстановката и възможностите за консулска защита.

До този момент група от 10 българи се е свързала с мисията ни Джакарта. Те са на почивка, но се намират далеч от вулкана и са в безопасност.

МВнР съветва всички български граждани, които планират пътуване до остров Бали, да се въздържат от пътуване. Тези, които са там, да бъдат предпазливи и да не навлизат в определената за евакуация зона.

Ето и другите препоръки от Външно:

– да се уверят, че разполагат с достатъчно питейна вода и хранителни продукти

– да се снабдят с маски срещу прах

– да пазят личните си документи

– да се свържат с туроператора или авиокомпанията си, за да се уверят, че в случай на евакуация ще бъдат транспортирани до безопасно място

– да се уверят, че имат валидна медицинска застраховка, включваща помощ при извънредни ситуации, включително и вулканична дейност.

При активно изригване на вулкана от Външно препоръчват нашите сънародници да не излизат навън и да не отварят прозорците.

В случай на нужда или необходимост от актуална информация, нашите съграждани могат да позвънят на:

+ 62 21 390 4048

+ 62 811 932200