Международният валутен фонд заяви, че последствията от брекзит пораждат ключова заплаха за световната икономика.

"Брекзитът създаде значителна нестабилност, която според нас ще намали в краткосрочен план икономическия растеж по-специално на Великобритания, но също така ще засегне Европа и глобалната икономика", посочва Джери Райс, говорител на МВФ.

Междувременно Европейският съюз загуби един пункт от своя кредитен рейтинг. „Стандард енд Пуърс“ (Standard and Poor's)  го намали заради несигурността в общността след брекзита. Междувременно еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом каза, че Обединеното кралство не може да започне преговори по условията за търговия с общността, докато не я напусне.

По думите на Малмстрьом след излизането си Великобритания ще стане „трета страна" според терминологията на ЕС, което означава, че търговските контакти ще се извършват спрямо правилата на Световната търговска организация до изготвянето на ново споразумение. Британският правосъден министър Майкъл Гоув, който се кандидатира за премиерския пост настоява, че следващият министър-председател трябва да подкрепи Брекзита.

"Нужен е човек, който вярва в решението, което британският народ взе миналата седмица. Нужен е човек, който да обедини хората, които искат да напуснем Евросъюза и онези, които смятат, че трябва да останем”, е позицията на Гоув.

През април фондът за пореден път понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през 2016 г. от 3,4 на 3,2 на сто, заради намаленото търсене и геополитическите рискове.