Националният музей „Бардо” в Тунис, който стана обект на терористичната атака в сряда, не е избран случайно, заяви министърът на туризма на арабската държава. Той е сред най-големите туристически атракции, а в него са изложени едни от най-ценните колекции от римски мозайки.

Групировката „Ислямска държава” вчера пое отговорност за нападението, при което загинаха 23 души, повечето чужди туристи.

Властите в страната пуснаха журналисти в музея, където се разигра драмата, за да видят пораженията, нанесени на експонатите и следите от кървавата стрелба.  

„Нападението над музея „Бардо” не е случайност. Тук се съхранява историята, а те мразят миналото и спомените. Музеят пази доказателства за нашето богато историческо наследство”, обясни министърът Салма Рекик.

В същото време пред музея около 1000 души се събраха на протест срещу тероризма. С цветя, плакати и тунизийски национални знамена в ръце, хората заявиха, че остават обединени пред лицето на насилието. Те почетоха паметта на невинните, станали жертва на бруталното клане.

Демонстрации в знак на солидарност се проведоха и в Италия и Франция.

Стотици хора излязоха в центъра на Торино, за да почетат паметта на италианците и останалите чужденци, убити от терористите.

Около двеста души се събраха пред посолството на Тунис в Париж. Хората подчертаха своята солидарност със страната, която стана поредната жертва на ислямските екстремисти.