Мустафа Туна от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) бе избран днес за кмет на Анкара, съобщиха турските телевизии НТВ и СиЕнЕн Тюрк.

Туна бе избран за нов градоначалник на турската столица със 104 гласа (от общо 136) на заседание на Общинския съвет на Анкара.

Досега Туна бе кмет на анкарската община Синджан.

Мустафа Туна е роден през 1957 г. в град Шаркъшла, окръг Сивас (Централна Турция). Завършил е Истанбулския технически университет. На изборите през 2002 г. той бе избран за депутат.

На местните избори през 2009 г. и 2014 г. бе избран за кмет на община Синджан, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

На 28 октомври предишният кмет на Анкара Мелих Гьокчек, заемащ този пост от 1994 г., подаде оставка. Той посочи, че прави това по молба на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Опозиционните Народнорепубликанска партия и Партия на националистическото действие обявиха, че няма да предлагат свои кандидати или да участват в гласуването за избор на нов кмет на Анкара.

Редица турски кметове в последно време подадоха оставки под натиска на Ердоган, който от дълго време говори за обновяване на кадрите на ПСР в управлението, за да се преодолее натрупаната "умора" преди предстоящите след две години президентски и парламентарни избори.