Над 70 загинали и около 5 милиона души бяха засегнати от нови наводнения и свличания на земни маси в северните и източните райони на Индия, причинени от мусонните дъждове.

Най-малко 46 души загинаха, когато в неделя свлачище затрупа два автобуса и други превозни средства в планинския щат Химачал Прадеш, съобщиха местните власти. Днес спасителните работи продължават и броят на загиналите може да се окаже по-голям.

В североизточния щат Асам втора вълна от наводнения за последния месец уби 15 човека през последните четири дни, казаха от Служба за борба с бедствията на щата Химачал Прадеш. Според нейни данни заради стихията близо 2,3 милиона души са прокудени от домовете си, са изолирани от света или пък тяхната собственост и реколта са понесли щети. Други 2 милиона души са пострадали от наводненията в източния щат Бихар, на границата с Непал. Там има и около 10 загинали.

Наводненията в съседния щат Западна Бенгалия са причинили смъртта на трима души и са засегнали половин милион души. Четирима човека са загинали, а десетима са безследно изчезнали в северния щат Утаракханд, съобщиха местни медии.

Метеоролози прогнозират, че през следващите няколко дни ще продължат валежите в наводнените райони, а властите съобщиха, че са поискали помощ от армията. Мусоните в Индия продължават от юни до септември, като в много случаи проливните дъждове носят унищожение. През тазгодишния мусонен сезон, започнал в началото на юни, около 600 души са загинали в наводнения и свързани с дъждовете инциденти.

Използвани са материали на БТА.