Небето потъмнява, а в далечината започват да се виждат светкавици и да се чуват гръмотевици. Това е сигнал, че потенциалната опасност от мълнии наближава. 

Не пренебрегвайте този звук, защото където има гръмотевици и светкавици, то има и опасност от мълнии. Опасността от удар от мълния може да е дори и там където най-малко очакваме, а именно, докато мием чинии, вземаме душ или вана. 

Това предупреждение е на Националната метеорологична служба на САЩ, цитирано от Си Ен Ен. 

Според службата мълнията може да премине през водопровода, за това е най-добре да се избягва използването на вода по време на буря. 

“Не вземайте душ, не се къпете, не мийте чинии и не си мийте ръцете“, отбелязва Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

От центъра добавят, че рискът от преминаване на мълния през водопровода може да е по-малък, ако тръбите са пластмасови, отколкото ако са метални. 

Това не е единствената опасност, когато сме вкъщи. Добре е да се стои далеч от веранди, балкони, прозорци и врати. Облягането върху бетонни стени също не е безопасно. 

Освен това, изключително опасно е и използването на електрически контакти по време буря, кабелни телефони, ако мобилните телефони са свързани към зарядно устройство, също има риск за безопасността. 

Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата, проявяващ се обикновено по време на буря и съпроводен от гръмотевица. Мълниите най-често възникват в купесто-дъждовните облаци, но могат да се образуват и от торнадо, вулканични изригвания и пясъчни бури.