Драматичните събития от вчера в залата на Международния трибунал на ООН в Хага, където обвиненият в етническо прочистване Слободан Праляк изпи отрова, след като чу, че е осъден, предизвикаха бурни реакции.

Праляк беше един от шестима босненски хървати, съдени от трибунала за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната от 1992 – 1995 г., чийто присъди се четяха вчера. След инцидента заседанието на съда беше прекъснато.

Снимка: Reuters

В херцеговския град Мoстар улиците в източната част, където живее мюсюлманско население, се изпразниха от местни и се изпълниха с полиция. В западната част, населена с босненски хървати, магазините и кафенетата затвориха, а вечерта стотици хора отдадоха почит на Праляк и останалите „несправедливо осъдени ръководители на босненските хървати“. Още следобед хърватските знамена в града бяха спуснати наполовина, а на площад бе издигнат портрет на Праляк с надпис: „Твоята саможертва никога няма да бъде забравена“. Свещеник отслужи заупокойна молитва. Свещ запали и председателят на колективното председателство на Босна и Херцеговина Драган Чович.

Снимка: Reuters

Вчера Мостар изглеждаше вчера по-разделен от всякога, коментира АФП. Официални представители на Босна и Херцеговина и Хърватия призоваха хората към спокойствие и намаляване на напрежението, както и да се обърнат към бъдещето.

Все още не е ясно каква е отровата, която Праляк изпи в съдебната зала. Токсиколози предполагат, че е цианид или арсеник.

Снимка: Reuters

Не е ясно и как се снабдил с нея. Властите в Холандия разследват случая.

Темата е централна в днешния хърватски печат. Хърватският токсиколог Франьо Плавшич смята, че лекарската намеса най-вероятно не е била достатъчно бърза. Според данните Праляк е погълнал отровата в 11:30 ч., а колата на Бърза помощ е пристигнала в Хагския трибунал едва около 12:30 ч. След това пристигнал екипът за реанимация и едва час по-късно Бърза помощ откарала пациента в болницата.

Кой е Слободан Праляк

Той е босненски хърватин, роден в Чаплина през 1945 г.

В гимназията в Широки Брег е бил съученик на някогашния министър на отбраната Гойко Шушак.

Бил е член на три армии, собственик на много предприятия и недвижими имоти, които по-късно прехвърлил на членовете на семейството си, пише хърватският „Вечерни лист“.

Слободан Праляк се отличава от профила на другите осъдени в Хага военни командири. Завършил е три факултета в Загреб – Електротехническия, Философския (където е завършил философия и социология), и Академията за театър, филми и телевизия, съобщават „Вечерни лист“ и „Ютарни лист“.

Работил е като театрален режисьор, снимал е телевизионен сериал, документалния филм „Смъртта на кучето“, филма „Завръщането на Катарина Козул“.

Издал е 18 книги с документи от Отечествената война (през 90-те години) и с анализи на войната в Босна и Херцеговина.

Праляк бе държан в затвора на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Схевенинген, близо до Хага, от 2004 г., след като се предаде на трибунала.

Той бе обвинен заедно с петима други мъже членове на босненското хърватско ръководство в сериозни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната от 1992 –1995 г.

Винаги е заявявал, че е невинен.

Вчерашната му 20-годишна присъда бе потвърждение на определеното му вече наказание през 2013 г., което той обжалва.

Трибуналът отчете, че Праляк е заемал високи длъжности в хърватското министерство на отбраната и е станал командир на въоръжените сили на самопровъзгласилата се мини държава Херцег-Босна. Съдът постанови, че той е бил добре информиран за систематични военни престъпления, извършени срещу мюсюлманското население в района под контрола на неговите сили. Тези престъпления включват убийства и насилствено депортиране.

Съдът реши, е Праляк е член на престъпно сдружение с цел да бъде създадена чиста хърватска държава чрез етническо прочистване, базирано на кампания на терор.

„Вечерни лист“ припомня, че на Праляк се приписва и отговорността за разрушаването на Стария мост в Мостар, макар ден по-рано да е бил сменен от поста командир на Хърватския съвет за отбрана (въоръжените сили на босненските хървати - бел. ред.) Праляк твърдеше, че мостът е разрушен с активирането на експлозиви, поставени на левия бряг на река Неретва, където се намираше Армията на Босна и Херцеговина.

Използвани са материали на БТА