Руското министерство на външните работи отхвърли като „безпочвени” твърденията на Великобритания, че Москва може да е замесена в мистериозното заболяване на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Говорителката на дипломатическото ведомство Мария Захарова каза, че Лондон първо трябва да разследва случая, преди да обвинява Русия.

Захарова изрази увереност, че британските власти няма да скриват факти и ще оповестяват публично информацията за хода на разследването.

Великобритания ще отговори подобаващо, ако се докаже, че Русия е замесена в шпионския скандал на Острова. Това може да включва и нови санкции срещу Москва, заяви британският външен министър Борис Джонсън.

„Не соча с пръст, а казвам на правителствата по света, че опит да се отнеме невинен живот на британска територия няма да остане ненаказан”, заяви Джонсън.

Мистериозното заболяване на Скрипал и дъщеря му ще бъде разследвано от британската служба за борба с тероризма.

Юлия Скрипал
Снимка: Фейсбук

Бившият шпионин вярвал, че руските специални служби могат да дойдат за него по всяко време, разказаха негови роднини.

Съпругата, синът и по-големият му брат са починали през последните две години, някои при загадъчни обстоятелства. Дъщеря му, която живее в Москва, редовно го посещавала.

Вижте още във видеото: