С убедителна победа Владимир Путин спечели състоялите се вчера президентски избори в Русия. Около 77% от избирателите го подкрепиха и му осигуриха четвърти мандат като държавен глава.

Далеч зад Путин, на второ място остана кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин. Той получи близо 12% от гласовете, а трети е скандалноизвестният лидер на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски с почти 6 на сто. 

Изминалата вечер в Москва започна с огромно количество полиция, струпанa около Червения площад. Малко след 21 ч. победата на Путин беше обявена официално. 

Снимка: Reuters

Победата му и присъединяването на Крим бяха отбелязани на Червения площад с песни, танци и музика. Точно в 23 ч. изненадващо на площада посрещнаха и победителя.

Путин очерта кои ще са неговите основни приоритети.

„Основното нещо, върху което ще се фокусираме, е вътрешната политика. Ние трябва да гарантираме растежа на руската икономика, както и развитието на здравеопазването, образованието, индустрията и инфраструктурата”, каза той.

„Разбира се, ние ще обърнем специално внимание на по-нататъшното укрепване на нашите отбранителни сили, но никой няма да ускори каквато и да било надпревара във въоръжаването. Напротив, планираме да имаме конструктивни отношения с всички страни по света”, съобщи още Путин.

С убедителната си победа Путин ще остане на власт до 2024 г., когато ще навърши 71 г.

Снимка: Reuters

Основният опонент на Путин – Павел Грудинин, вече призна поражението си. Според анализаторите обаче въпросът е какви ще са първите стъпки на новия стар президент.

„Дали ще има смени на министри, ще реши президентът. Ако е доволен, ще ги остави, ако не – ще ги смени. Скандали има, но това не винаги води до кадрови решения. Но Путин вече има картбланш от хората. Аз лично очаквам смени на министри в икономическия сектор”, заяви политическият анализатор Игор Никулин.

Очаква се встъпването в длъжност на преизбрания президент да е на 7 май.

Снимка: Reuters

Световните агенциии напомнят, че единственият политик, който е управлявал повече от Владимир Путин е Сталин. Той бе начело на Съветския съюз 30 години, от 1922 г. до 1952 г. Путин държи властта в Русия от 1999 г.

Изкара два мандата по 4 години, после беше премиер 4 години, защото Конституцията не му позволяваше трети мандат. След това спечели третият който вече е 6-годишен.

Така до момента Путин има почти 19 години управленски стаж, а през 2024 г. ще има зад гърба си 24 години опит като президент и премиер.

Реакциите по света

Много държавни ръководители, сред които тези на Съединените щати и Италия, така и не поздравиха Путин за победата.

Белият дом коментира, че не е изненадан от резултата. Доналд Тръмп обаче още не е поздравил своя колега.  Очаквано – поздрави няма и от Лондон.

Вместо поздрав, Европейският съюз сподели тревогата си, че в кампанията е имало натиск върху опозицията и не е имало равнопоставеност между кандидатите.

Германският канцлер Ангела Меркел му изпрати телеграма, а нейният говорител Щефан Зайберт подчерта, че Москва и Берлин продължават да са на различни мнения по много въпроси.

"С Русия сме на различни мнения по много въпроси и открито критикуваме руската политика по теми като Украйна и Сирия", каза Щефан Зайберг, говорител на Ангела Меркел.

Един от първите държавни ръководители, които поздравиха Путин, беше сръбският президент Александър Вучич. Той благодари на руския президент за приноса му в укрепването на двустранните отношения.

"Благодарен съм ви за приноса за укрепването на традиционното и искрено приятелство между страните ни, а също така и за защитата на държавните интереси на Сърбия", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Путин получи поздравление и от държавния глава на Франция Еманюел Макрон, както и от президенти на държави като Таджекистан и Узбекистан.

Поздрави го и българският държавен глава Румен Радев, който в свое обръщение казва, че се надява сътрудничеството между нашите две държави да се задълбочи в различни сектори и припомня историческата ни връзка и близост.

Положителна оценка даде президентът на Иран Хасан Рохани. Той изрази своята увереност, че отношенията между Техеран и Москва ще продължат да се задълбочават.

"Убеден съм, че по време на новия ви мандат отношенията между нашите две страни ще се задълбочат още повече – както на двустранно, така и на регионално и международно ниво", отбеляза президентът на Иран Хасан Рохани.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също поздрави Владимир Путин за преизбирането му за президент на Русия. Според източник от турското президентство, цитиран от ТАСС, Ердоган и Путин са говорили по телефона.

Освен за президентските избори в Русия двамата са разговаряли за двустранните отношения и тристранната среща (Турция, Иран и Русия) за Сирия, която ще се състои през април в Истанбул.

"Резултатът от изборите в Русия ни изненада толкова, колкото и условията, в които беше проведен вотът. Очевидно е, че няма как да говорим за справедлива политическа надпревара. Фактът, че резултатът е следствие и от гласуването на територията на Крим, е още един неприемлив аспект”, коментира Хайко Маас, министър на външните работи на Германия.

„Легитимността на президентските избори е под въпрос не само заради незаконното гласуване в окупирания Кримски полуостров. Това беше един политически фарс. Хората нямаха право на избор, нямаше никаква конкуренция, нямаше и свобода на словото”, заяви Петро Порошенко, президент на Украйна.

„Китай поздравява президента Путин. Вярваме, че под неговото ръководство Русия ще продължи своето успешно развитие и ще увеличи международното си влияние”, каза Хуа Чунинг, говорител на МВнР на Китай.

„Русия е важен партньор на Япония в Азиатско-Тихоокеански район и вярваме, че запазването на нашите добри взаимоотношения е от голяма важност за регионалната сигурност”, категоричен беше Йошихиде Суга, говорител на правителството на Япония.