Министерството на външните работи на Руската федерация обяви петима служители на полското посолство за персона нон грата. Те трябва да напуснат Русия до края на деня на 15 май, става ясно от изявление, публикувано от ведомството и цитирано от РИА Новости и „Фокус“.

Полският посланик в Москва Кшищоф Краевски е бил привикан в руското външно министерство, където му е бил изразен „енергичен протест срещу неразумното обявяване“ на трима служители на руското посолство в Полша за персона нон грата под предлог за изразяване на солидарност със Съединените щати, като обвиниха Москва в участието в кибератаки на територията на тяхната страна.

Трима служители на руското посолство в Полша преди това бяха обявени за персона нон грата. Полското външно министерство заяви, че основата за такова решение е „нарушаването на условията за дипломатически статут от тези лица и извършването на действия в ущърб на Република Полша“.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че експулсирането на руски дипломати е в интерес на САЩ, но не и на Полша.