Изключително силен земен трус с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разруши сгради в централната част на Непал и взе стотици жертви, като броят им непрекъснато нараства.

Към 20,00 ч. жертвите на разрушително земетресение вече бяха близо 1000 и то само в Непал, съобщи Ройтерс, като цитира говорител на непалското вътрешно министерство. Още не е ясен точният брой на загиналите в съседните Индия и Бангладеш, но и там се съобщава за десетки жертви.

Вероятно стотици са затрупани под отломките на падналите сгради. Спасители и обикновени граждани търсят оцелели изпод руините.

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА. Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от земетресението.

На съвещание правителството реши да отпусне 500 милиона непалски рупии (5 млн. долара) за фонда за борба с бедствията.

Паднала е и местна забележителност - кулата Дхарахара, като само в нея може да са блокирани до 400 човека.

Лавина помете базовия лагер в подножието на Еверест, има загинали.

Епицентърът на земетресението е на 81 километра северозападно от столицата на Непал.

Още най-малко 13 вторични труса са регистрирани след земетресението.

Първите трусове с магнитуд 7,8 и 6,6 съответно са били последвани от още 10 със сила от 5 до 5,8 и други три с магнитуд от 4,4 до 4,9.

Трусът е усетен чак до Делхи, като той е един от най-силните в историята. Особен проблем в случая представлява пренаселеността на градовете и недостъпностността на селата в региона. Поради това е възможно загиналите да се окажат хиляди.

Катманду не е преживявал подобено земетресение от 1934 г., когато целият град е бил разрушен, а жертвите са били 8500.

За момента няма информация за пострадали българи в района, съобщиха от Министерството на външните работи.