Докато в ред европейски столици десетки хиляди излязоха по улиците в знак на солидарност с имигрантите и бежанците, в Полша, Чехия и Словакия се състояха демонстрации с искане да не бъде давано убежище на мюсюлмани. Трите страни оказват яростна съпротива на плановете за квотно разпределение на мигрантите в рамките на ЕС.

Близо 5000 души се събраха във Варшава, за да протестират срещу евентуалното приемане на мюсюлмански бежанци, съобщи АФП.

„Тук сме, за да може правителството да чуе гласа ни и да се откаже от всякакви планове да приема мюсюлмани”, заявиха от организаторите. Според тях, в събитието са се включили 10 000 човека.

"Днес бежанци, утре терористи!" и "Полша - свободна от исляма!" Повечето се представиха като католици, които са против прииждането на мюсюлмани. Акцията започна с молитва към Богородица. Радикални демонстранти налетяха да бият тъмнокож пешеходец по време на демонстрацията, но охранителите на акцията се намесиха навреме

Варшава на този етап е приела 2 000 бежанци и отказва да се съгласи с квотите.

Демонстрации със същото искане се проведоха и в Словакия, където в Братислава около 1500 души призоваха властите да не допускат бежанци в страната.

„Не сте добре дошли тук, вървете си у дома” и „Мултикултурализмът е утопия, не отваряйте границите” гласяха носените от протестиращите плакати. Демонстрацията бе организирана от крайнодясната партия „Наша Словакия”, водена от Мариян Котлеба.

Близо 800 души се събраха на подобен протест в Прага, като поискаха кабинетът да подаде оставка и да излезе от ЕС.

Вчера Унгария, Полша, Словакия и Чехия заявиха, че няма да приемат системата от задължителни квоти за преразпределяне на бежанци, предложена от ЕК.