Силна музика на рок концерт край грузинската столица Тбилиси се оказа ябълката на раздора между свещениците в близкия манастир, участниците и организаторите на Tbilis JAM! Fest.

Монаси и миряни пристигнали възмутени на събитието и започнал голям скандал. На мястото дошла и полиция. В суматохата някой успял да спре електричеството на феста, а с това да сложи преждевременно неговия край.

Органите на реда застанали на страната на свещениците, независимо от факта, че рокаджиите имали всички разрешителни за събитието.

Аргументът на музикантите бил, че монасите си измислят, защото манастирът им се намира на цял километър от рок феста. Според свещениците обаче силната музика смущавала живота в светата обител, както и посетителите на близкото гробище.

Така или иначе полицията застанала на страната на монасите. Може би в крайна сметка са имали право, имайки предвид естеството на творчеството на хедлайнерите от украинската банда Jinjer.

Грузия, наред с Армения, е сред първите държави приели християнството. Православната държава е известна с множеството си църкви и манастири построени на трудно достъпни върхове, дори в района да няма населени места. Тези обстоятелства правят доста трудна организацията на рок фест на открито.

В съседна Русия, където православието също е на почит, съвременният музикант Нейромонах Теофан търси решение на горния грузински проблем като комбинира мощен дръм ен бейс с народни мотиви. Трябва да признаем обаче, че той не е истински монах.