Картина, свързана с пандемията от коронавируса на графити художника Банкси беше продадена на търг в Лондон за рекордна сума.

Първоначално творбата беше оценена на 2,5 до 3,5 милиона лири, но бе продадена четири пъти по-скъпо - за 16,75 милиона британски лири (19,45 милиона евро), пише Ройтерс. 

Черно-бялото произведение се казва "Game Changer". Картината изобразява момче, което си играе с новия си любим герой - медицинска сестра. Играчките на Спайдърмен и Батман пък са изхвърлени в кофата за боклук. Ръката на куклата е протегната напред, подобно на тази на Супермен.

Творбата, която беше представена през май миналата година в болницата в Саутхемптън, бе в знак на почит към здравните работници, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

Заедно с допълнителните такси крайната цена на "Game Changer" достигна 16,758 милиона паунда (23,10 милиона долара) и така сумата е рекордна за Банкси. Предишният му рекорд бе поставен през 2019 г. - 9,9 милиона лири за творбата "Парламентът на маймуните".

Приходите ще отидат в подкрепа на персонала и пациентите в университетската болница в Саутхемптън.

Продажбата се състоя, когато британците в цялата страна отбелязаха една година от пандемията. Минута мълчание бе запазена в памет на хората, които изгубиха борбата с вируса.

Знакови сгради пък бяха осветени. Точно преди година британците получиха нареждане да останат по домовете си, за да спрат разпространението на заразата.

Пандемията вече е погубила повече от 126 0000 души в Обединеното кралство.