Да пътуваш с камила, за да родиш - това е съдбата на стотици жени в Йемен.

19-годишната Мона очакваше 40-километровото пътуване до болницата да отнеме четири часа от дома ѝ на върха на скалисти планини. Но без пътища - с родилни болки и лошо време, тя стигна за седем часа.

„С всяка една стъпка, която камилата правеше напред, аз се чувствах разкъсана“, каза тя.

Когато камилата не може да продължи, Мона слиза и изминава последния етап от пътуването си пеша, заедно със съпруга си.

В северозападната йеменска провинция Махуит болницата е единственото здравно заведение, което посреща хиляди жени. От къщата на Мона, в село Ал-Маакара, до болницата може да се стигне само през прекосяване на планини с камила.

„Пътят беше каменист. Имаше моменти, когато се молех Бог да ме вземе и да защити бебето ми, за да мога да избягам от болката“, каза тя.

Тя, заедно със съпруга си, кръстиха момченцето Джара на името на хирурга, който ги е спасил.

Пътищата до болницата от близките села са тесни, а някои дори липсват.

„Нуждаем се от пътища, болници, аптеки. Ние сме блокирани в тази долина. Тези, които имат късмет, раждат безопасно. Други умират, също след като са преживели мизерията на пътуването“, каза 33-годишната Салма Абду.

Някои семейства могат да платят за болницата, но нямат финансови средства да отидат там. На всеки два часа по време на раждане умира по една жена в Йемен. 

По-малко от половината раждания са асистирани от квалифициран лекар и само една трета от ражданията се извършват в здравно заведение, според данни на Фонда на ООН за населението. 

Две пети от населението на Йемен живее на повече от час път от най-близката напълно функционираща обществена болница.

Историята на Мона е само една от многото такива, пред които са изправени бъдещите майки в Йемен. Притежаването на автомобил е извън обсега на повечето обикновени хора в Йемен, където 80% от населението разчита на помощи.

Причината за тежкото положение е войната в страната. Втората йеменска гражданска война се води от 2014 г. насам. Тя започва с ескалацията на Йеменската криза и превземането на столицата Сана от бунтовническа коалиция, по-късно оглавена от Върховен политически съвет и подкрепяна неофициално от Иран. През март 2015 г. тя настъпва успешно на юг срещу правителствените сили, което предизвиква военната интервенция в подкрепа на правителството на няколко държави, водени от Саудитска Арабия.