Европа обърна загрижено поглед и към Молдовал Европейският съюз обеща подкрепа със знакова визита. В Кишинев беше председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Снимка: bTV

Министерството на отбраната на Молдова не вижда признаци за това Русия да се готви да нападне Молдова.

Съобщението идва на фона на това, че британският „Tаймс“ се позовава на източник от украинското разузнаване и съобщи, че Кремъл е решил да атакува Молдова от началото на войната. A Кишинев поддържа позиция за неутралитет, а в сърцето на столицата има десетки билбордове с призиви за мир и в подкрепа на Киев.

Снимка: bTV

Близо до границата със сепаратистката република местните хора разказват, че засега ситуацията е спокойна и не се страхуват.

Инциденти през последните седмици провокираха опасения, че страната може да бъде въвлечена в конфликт.

Въпреки че в Кишинев не виждат непосредствена заплаха от безредици, Молдова се готви и за "песимистични сценарий", коментира президентът Мая Санду.

„Нашият анализ показва, че инцидентите са провокирани от паравоенни фракции в региона, но в същото време заплахи идват и от руски генерали относно намеренията им в Приднестровието. Изявленията са безотговорни и обезпокоителни“, каза Санду.

На този фон Европа декларира подкрепата си за страната, която вече предаде първата част от въпросника за кандидат за еврочленство. Брюксел обеща допълнителна финансова, хуманитарна, енергийна и логистична подкрепа в сферата на сигурността и отбраната.

„Ще помогнем на Молдова да засили своята устойчивост и да се справите с последиците от разпространяващата се руска агресия в Украйна“, заяви Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

И докато в столицата се водят разговори за европейско бъдеще, то на границата със сепарстистката република охраняват военни с руски знамена на униформите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!