Новият ръководител на европейската дипломация Федерика Могерини призова за основаване на Палестинска държава, като заяви, че светът „не може да си позволи” нова война в Газа, предаде агенция „Франс прес”.

„Нуждаем се от Палестинска държава – това е крайната цел и позицията на целия Европейски съюз”, каза Могерини по време на посещение в опустошения от трети за последните шест години конфликт Газа.

„Хамас” и Израел водиха 50-дневна война през юли и август, която коства живота на 20140 палестинци и на над 70 израелци.

Визитата на Могерини идва на фона на напрежението между Израел и палестинците в анексирания Източен Йерусалим, където има почти ежедневни сблъсъци.

Тя изрази надежда, че ще бъде избегнат нов конфликт в Газа. „Не само че хората в Газа не могат да си позволят четвърта война, но и целият свят не може да си позволи това”, каза тя.

„Не можем само да седим и чакаме. Ако го направим, това ще продължи още 40 години. Трябва да действаме сега”, каза бившият италиански външен министър, който замести Катрин Аштън на поста ѝ на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.