Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини предупреди правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп да се въздържа от намеса в европейската политика, особено след като американският държавен глава се изказа хвалебствено за брекзита, предаде Франс прес.

"Ние няма да се намесваме в политиката на САЩ. Европейците разчитат, че и Америка няма да се намесва в европейската политика", предупреди Могерини, която приключва първото си посещение във Вашингтон след встъпването на Тръмп в длъжност. Администрацията на новия президент е смятана за изолационистка, националистическа и много по-слабо ангажирана с трансатлантическите връзки, отбелязва АФП.

Журналисти помолиха Могерини да коментира твърдението, че информационният сайт Брайтбарт, близък до крайната десница и доскоро ръководен от настоящия политически съветник на Тръмп, Стив Банън, иска да повлияе на резултатите от изборите във Франция и Германия тази година. Тя подчерта, че "европейското единство сега се проявява по-силно, отколкото преди няколко месеца, и това трябва да бъде ясно разбрано тук".

Могерини призова новата американска администрация да уважава Европейския съюз "не само като институция, а и като съюз на 28 държави членки, които продължават да са 28 и ще бъдат 28 още няколко месеца", визирайки излизането на Великобритания. В края на януари Тръмп заяви, приемайки в Белия дом британския премиер Тереза Мей, че Брекзитът е "нещо прекрасно". Тогава той похвали специалните отношения между Вашингтон и Лондон и разкритикува ЕС и НАТО, припомня агенцията.

Снимка: Reuters

"Осем месеца след референдума във Великобритания, дори не сме уведомени за началото на преговорите за напускане. Така че Великобритания ще остане член на ЕС още поне две години (...) и няма да може да сключва търговски договор с трети страни", подчерта Могерини. "От Полша до Португалия, от Финландия до Малта, европейците смятат, че техните интереси ще бъдат най-добре защитени от нашия съюз", добави тя.

Могерини заяви днес, че е получила уверения на срещи със служители от администрацията на президента Доналд Тръмп, че САЩ ще се придържат към ядрената сделка между Иран и световните сили, съобщи Ройтерс.

"Останах с убеждението от това, което чух на срещите в Белия дом и Държавния департамент, че САЩ са готови за пълното прилагане на споразумението", посочи Могерини пред журналисти.

Шефката на европейската дипломация каза също, че новата американска администрация все още не е решила кой да е новият посланик на САЩ в ЕС, нито какво ще стане с блокираните търговски преговори между ЕС и САЩ.

Могерини е на двудневно посещение във Вашингтон за първи път от встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп.

Днес тя разговаря с държавния секретар Рекс Тилърсън и се срещна с Майкъл Флин, президентския съветник по националната сигурност.

Могерини заяви, че главното й намерение при посещението във Вашингтон е било да обсъди споразумението с Иран, сключено през 2015 г. и подчерта, че е важно то да остане международно.

Ръководителката на европейската дипломация заяви, че на срещите си с представители на американската администрация е обсъдила и Русия. "Съгласихме се, че е необходимо да се приложи изцяло споразумението от Минск и че санкциите са свързани с пълното му приложение", подчерта Могерини.

Представители на САЩ неведнъж са обвинявали Москва, че нарушава споразумението за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, сключено от Украйна, Русия, Германия и Франция в Минск, припомня Ройтерс.