Защитата срещу коронавирус, която предоставя ваксината на "Модерна", намалява с течение на времето, сочат данни от мащабно проучване на компанията.

"Това е само една оценка, но вярваме, че данните означават, ако погледнем към есента и зимата, че очакваното намаляване на имунитета ще доведе минимум до 600 000 допълнителни случаи на заразени с COVID-19", заяви президентът на "Модерна" Стивън Хог във видеоразоговор с инвеститори, цитиран от Ройтерс.

Компанията се обяви в подкрепа на поставянето на бустерна доза. Според Хог проучвания с бустерна доза са показали, че антителата се увеличават до нива, по-високи от тези след втората инжекция.

"Според нас третата доза има възможност значително да повиши имунитета през по-голяма част от следващата година, докато се опитваме да сложим край на пандемията", добави Хог.

Изнесените от президента на "Модерна" данни са в контраст с няколко проучвания, от които става ясно, че ваксината на компанията осигурява по-дълга защита в сравнение с тази на "Пфайзер/Бионтех". 

Според експерти разликата най-вероятно се дължи на по-високата доза иРНК в препарата на "Модерна" и малко по-дългия интервал между поставянето на двете инжекции.