Американската компания „Модерна“ е готова с модифицирана версия на ваксината си, която е разработена специално срещу южноафриканския вариант на коронавируса, предадоха световните агенции. Подобреният препарат е готов за клинични изпитвания върху хора.

От „Модерна“ изпратиха на американските Национални институти по здравеопазване дози от подобрената ваксина, за да стартират клиничните изпитвания.

„Трябва да действаме изпреварващо по отношение на възникващите нови варианти на коронавируса“, заяви изпълнителният директор Стефан Бансел.

Той уточни, че компанията се ангажира да направи толкова модификации на ваксината си, колкото са нужни, докато пандемията бъде поставена под контрол.

Американската агенция по лекарствата съобщи, че няма да се налага производителите да минават през цялата дълга процедура по издаване на разрешение за вече одобрени ваксини в случай на модифицирането им за борба с новите варианти на вируса. Подобни съобщения има и от Европейската лекарствена агенция.

Междувременно Съединените щати са пред одобрение на трета ваксина срещу коронавируса – тази на „Джонсън и Джонсън“. Според местните регулаторни органи препаратът е ефективен, особено за предпазване от тежко боледуване.

Заключението дава зелена светлина той да бъде одобрен вероятно още този уикенд.

Изследвания показват, че ваксината предотвратява тежки форми на коронавируса при 85% от случаите.

Освен това е по-икономична от конкурентите на „Пфайзер“ и „Модерна“, тъй като се прилага в една доза и може да се съхранява в обикновен хладилник.