Мнозинството от израелските граждани подкрепят едностранни военни действия срещу Иран, сочат резултатите от социологическо проучване, публикувано след обявените подобни намерения от министър-председателя Бенямин Нетаняху, в отговор на опитите на Техеран да се сближи отношенията си със САЩ.

АФП посочва, че според проучването на про-правителствения институт „ХаЙом” 65,6 % от 500 анкетирани израелци са заявили готовността си да подкрепят военна операция срещу Иран, докато 84 на сто вярват, че ислямската република няма да се откаже от предполагаемите си планове за създаване на ядрено оръжие.

В своя реч пред Общото събрание на ООН миналата седмица, Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е готова да действа самостоятелно, за да възпрепятства иранските разработки.

Според 51,4 % от анкетираните израелският премиер е направи „добро изказване” пред ООН, докато едва 10,9 процента са на обратното мнение.

Проучването се публикува само ден, след като държавният секретар на САЩ направи официално изявление, в което увери Израел, че американската позиция спрямо Иран ще се формира "от постъпки, а не от думи".