Хиляди граждани участваха в събота в поредните протести срещу оправдателната присъда на американеца Джордж Цимерман, убил цветнокож тийнейджър преди повече от година в щата Флорида, предаде АФП.

Макар протестиращите да бяха по-малко от очакваното, демонстрации имаше в Маями, Чикаго, Вашингтон и Ню Йорк, където към протеста се присъединиха и американските цветнокожи изпълнители Бионсе и Джей Зи.

Близки на жертвата Трейвън Мартин призоваха протестите да бъдат мирни. Навсякъде демонстрантите изразяваха разочарованието си от оправдателната присъда срещу Цимерман, който пледира в съда, че е действал при самозащита.

„Смъртта на сина ми трябва да донесе промени в нашето общество и да спомогне за анулирането на онези закони, които позволяват някой да бъде убит само защото се е сторил подозрителен на някому,” каза в Маями бащата на убития 17-годишен Трейвън Трейси Мартин.

В петък емоционално изказване по случая направи и президентът Барак Обама, който призна, че преди 35 години е можел да бъде на мястото на убития Трейвън.