През ноември 2013 г. Хали Tумей използва социалната мрежа, за да се обърне към хората по целия свят с молба да разпръснат праха на сина й Си Джей. Една година по-късно това, което е останало от него, е обиколило над 100 страни и е стигнало до Космоса, пише Би Би Си. Фейсбук страницата Scattering CJ е събрала снимки на стотици хора, които са разпръснали праха на Си Джей по най-различни краища на планетата.

Младежът от Мейн, САЩ се самоубива на 20-годишна възраст на 14 април 2010 г. Си Джей е бил в американските Военновъздушни сили, обичал приключенията и пътуванията.


През ноември миналата година, докато майка му гледа към урната с останките, тя решава да го изпрати на едно последно пътешествие. Обсъдила идеята със съпруга си Джон и после създала Фейсбук страницата. Първоначално желаещите да отнесат Си Джей до непознати кътчета на Земята не били много.

За година ентусиастите станали над 9000. Хали избира на кого да даде праха на сина си, с идеята да бъде разпръсната на възможно най-много различни места. Пратката представлява снимка на Си Джей и малко пликче с пепел. Получателят трябва да си направи снимка и да изпрати няколко думи за мястото, на което е хвърлил праха на младежа.


Страницата във Фейсбук, посветена на това, е събрала впечатляваща селекция от дестинации - от Алабама до Афганистан и Камбоджа. А хората, заели се със задачата да отведат Си Джей на едно необичайно пътешествие, са от различни среди, възрастови групи и националности.

Въпреки, че Си Джей вече е бил на 7 континента, включително Антарктида, все още има няколко места, до които семейството му ще се радва да стигне - Рио де Жанейро, островите Галапагос, Гиза и др.

Семейството възнамерява да остави за себе си малко количество от пепелта. Майката на Си Джей признава, че най-големият й страх е, че синът й ще бъде забравен. Но с над 18 000 последователи във Фейсбук, над 100 посетени места по света и пристигащи нови и нови оферти, Хали може да е спокойна, че Си Джей не си е отишъл.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!