Мистериозен шум изпод земята безпокои жителите на турско село, а причината за необичайното явление все още не е ясна, съобщава "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Местни жители са се свързали с властите, за да установят на какво се дължат странните звуци - дали е вода, или предвестник на земетресение?

Местните твърдят, че звуците били съпроводени от продължаващи няколко секунди трусове. Пред Анадолската агенция кметът на Мейдандере Неджметтин Байкара е казал, че обичайно звуците и трусовете са наблюдавани нощем.

"Идват от дълбоко. Всички къщи се разтрисат. Първо мислехме, че е земетресение някъде наблизо. После си казахме, че може да са камиони, превозващи строителни материали, но няма никакви строителни обекти в близост до нашето село", обясни кметът.

Екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации са отишли в източното село Мейдандере, за да проверят какво се случва в селото през последните две седмици. Извършва се детайлно геологическо изследване на място.

Жителите търсят причината също в движението на подземни води, като се има предвид, че има язовир в района, добави Байкара.

"Никога не съм чувал такива ужасни звуци в живота си", разказва жител на селото. "Чух ги в полунощ, в 1 ч., в 2 ч. и те определено са от дълбините на земята. Хората бягат от къщите си нощем, когато ги чуят и вече не можем да спим", посочи още той пред агенция ИХА.