Мистериозен метален монолит се е появил в нива на село, разположено на около 20 километра от град Шанлъурфа в Югоизточна Турция, където се намира най-древния храмов комплекс в света Гьобекли тепе, съобщава Анадолската агенция.

На металния блок с височина около 3 метра и ширина един метър има надпис с писмеността на гьоктюрките, който гласи: "Погледни към небето, виж луната".

Собственикът на нивата Фуат Демирдил е открил мистериозния метален монолит в петък сутринта и веднага е уведомил жандармерията и местните власти. Местните жители били силно обезпокоени от появата на загадъчния монолит.

Снимка: Скрийншот Ройтерс

Валията на Шанлъурфа Абдуллах Ерин е посочил пред журналисти, че специалисти проучват случая с монолита и когато има информация, тя ще бъде съобщена.

Метални монолити започнаха от ноември насам да се появяват в САЩ, Европа, Канада, а също и на места в Океания и Южна Америка, преди да изчезнат или да бъдат демонтирани.

Появиха се безброй предположения за произхода на монолитите - от извънземни до маркетингова кампания.

Творческата група "Най-известният артист" призна авторството на монолита, появил се в американския щат Юта, но не и на появилите се в Румъния, Великобритания и Нидерландия.