Баша Мукърджи е лекар по професия. Работи в „Бостън пилгрим хоспитал“ като младши специалист до октомври 2019 г., когато прекъсва кариерата си, за да се подготви да представи Англия в конкурса „Мис Свят“.

Баша пристига във Великобритания от Калкута, когато Баша е на 9-годишна възраст. От началото на месец март е в Индия. Там тя подпомага благотворителна организация, посещава училища и прави дарения на дом за изоставени момичета.

Когато обстановката на Острова започва да се влошава заради COVID-19, тя започва да получава съобщения от колегите, с които е работила в болницата. Те ѝ пишат колко е тежка ситуацията в момента и колко им е трудно.

Първата ви работа е в болницата в Линкълншайр, където сте младши специализант. Там ли ще се върнете да помагате?

Там работех, да. И се въщам отново там заради кризата с COVID-19. Връщам се на работа след паузата покрай ангажиментите ми с конкурса „Мис Свят“ и пътуванията, свързани с благотворителни каузи и хуманитарна работа. Но сега се връщам на работа заради COVID-19.

Получих работния си график за следващата седмица и започвам. Върнах се във Великобритания от Индия миналата седмица, и преди да започна трябва да прекарам 14 дни в карантина.

Промени ли се животът Ви след въвеждането на правилата за социално дистанциране?

Всъщност съм интровертна личност и излизанията навън не ми липсват особено много. Бих казала, че единственото, което ми липсва, е фитнеса. Обичам да тренирам и поддържам форма. Тренирах ММА и кик бокс и това ми липсва. С изключение на тези неща, не мисля, че живота ми се промени особено много. Харесвам да съм си вкъщи и от следващата семица се връщам на работа, затова не бих казала, че промяната е голяма.

Баша е специалист по респираторна медицина, но по думите ѝ в момента лекарите правят всичко и работят там, където има нужда от тях.

Коя красота е по-важна - външната или вътрешната?

Вътрешната красота, разбира се. Това е нещо, което хората виждат дори и да не носиш грим, защото вътрешната красота няма нужда от допълнителен блясък. Забелязваш когато някой е добър човек, започваш да откриваш красивите черти на лицето им, походката им, косата им. Започваш да ги виждаш красиви отвън, когато знаеш, че са красиви отвътре.

Какво знаете за България и била ли сте някога там?

Никога не съм била, но моята връзка с България е, че по време на конкурса „Мис Свят“, „Мис България“, която срещнах там, счупи кутрето на крака си в стаята. Аз диагностицирах фрактурата. Това е моята връзка с България.

Какво е посланието, което искате да отправите с това, че спирате ангажиментите си като Мис Англия и се връщате да работите като лекар?

Останете силни! В тази битка трябва да бъдем единни срещу вируса. В минутата, в която тази единност се разруши и започнем да мислим егоистично – „Аз“ искам да изляза от къщи, „Аз“ искам да отида навън, „Аз“ не искам да спазвам изолацията - в момента, в който започнем да сме егоисти, ще загубим битката с коронавируса. Трябва да мислим като „Ние“ и всички трябва да се опитваме да останем вкъщи, опитвайки се да победим вируса. Лекарите на първа линия искат да правим точно това. Затова мислете като „Ние“ срещу вируса, не като „Аз“ срещу него. Това бих искала да кажа.

Д-р Баша Мухаджи вече е на първа линия в болницата и работи по специалността си.