Единна европейска валута би помогнала за стабилността на държавите в настоящата икономическа обстановка. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов в края на двудневното си посещение в Хърватия.

Според Пеканов работата на служебния кабинет е да подготви техническите процедури по въвеждането на еврото у нас.

„Ние се надяваме на стабилен парламент, в началото на следващата година да гласува и закона за еврото. Там е регулирано какво и как се случва – двойното показване на цените, как при влизане на общата валута рамките на месец ще се използват и двете валути, в рамките на 6 месеца гражданите могат да обменят старата в новата валута безплатно“, заяви Пеканов.

След среща с премиера Андрей Пленкович, хърватския министър на финансите и представители на централната банка - Пеканов заяви, че според опита на Хърватия приемането на еврото не повишава инфлацията. И има механизми за следене за неправомерно покачване на цените.

„Гражданите могат да сигнализират, ако видят неправомерно покачване на цените, има специален уебсайт. Ако в един супермаркет цените са повишени прекалено много, това може да се обсъди“, добави вицепремиерът.

След влизането на Хърватия в еврозоната се отчита повишаване на кредитния рейтинг, което води и до понижаване на лихвите, каза още Пеканов.