Република Сръбска определя членството в Европейския съюз като цел, но иска да води самостоятелни преговори. Такава позиция изрази президентът Милорад Додик в специално интервю за bTV. Управляващият повече от 12 години политик неведнъж се обявява за отделяне от държавата Босна и Херцеговина.

Какво очаква от срещата за Западните Балкани в София, ето част от разговора му с Кристина Баксанова и оператора Борис Пинтев.

„Европейският съюз, във всеки случай, е цел за нас. Макар и той да има много вътрешни проблеми, ние все пак вярваме, че в рамките на Българското председателство бихме могли да поставим въпроса за Босна и Херцеговина. По въпроса за присъединяването към Европейския съюз ние няма да отстъпим своите права на Сараево. Как ще се договаряме, ще видим".

– Колко голяма е Вашата лоялност към държавата Босна и Херцеговина?
– Аз не съм лоялен. Аз не гледам на Босна и Херцеговина като на моя страна. За мен моята страна е Република Сръбска. Сърбия е моята страна. Дори не викам за спортистите, които представят Босна и Херцеговина. Това не ме касае. Ако играят Босна и Херцеговина, и Сърбия, аз винаги съм за Сърбия. И не само аз съм така.

– Какво имате предвид, като говорите за автономия?
– Нашата легитимна политическа цел е укрепването на автономията на Република Сръбска. Република Сръбска не е взимала нито едно решение в полза на отделяне от Босна и Херцеговина, което не значи, че не го искаме, но ние не сме ирационални. Разбираме, че подобна идея сега не би получила подкрепа.

– Какво очаквате от среща в София?
– Във всеки случай очаквам някакъв напредък, макар да не вярвам, че ще бъдат решени ключови въпроси, като този за Косово. Европейците са склонни да направят малка крачка напред с големи фойерверки, но, във всеки случай, като познавам вашия премиер, който представлява България като председателстващ Съвета на Европейския съюз, мисля, че ще се стигне до значителна крачка напред, но трябва да сме реалисти.

Цялото интервю можете да гледате в предаването „120 Минути” в неделя.