Няколко милиона сирийски деца за поредна година нямат достъп до образование. По данни на УНИЦЕФ, около 2 млн. са тези, които все още са в страната и не ходят на училище, а на много места класните стаи са затворени и за децата-бежанци.

Ако децата тук не говореха арабски и не ги пазеше въоръжена охрана това училище е досущ като българските. В училище "Ориент за отличници" освен другите предмети се учат турски и английски.

„Променили сме доста неща в учебния материал. Специално в програмата по история на два пъти правихме промени, за да премахнем пропагандата наложена от властта и да стигнем до безспорните исторически факти, на които да научим децата”, каза Мариам Салхаб, директор на училището.

Шаден Хадж Юсеф преподава английски на малките. Казва, че децата свикват бързо с новата обстановка. „Казваме на децата, че в момента сме в друга страна, но те могат да намерят нови приятели, да натрупат различен опит. По трудно е за големите, ако се налага им помага психолог. Често децата идват от други държави, в които са живели като бежанци.”, разказа тя.

Като 14-годишната Зъмруд, която до преди 20 дни е била в Ливан. „Ние живеехме в къща, но някои от децата в училище бяха в бежански лагер. Понякога им се налагаше да напускат палатките за 2 часа, само толкова време им даваха властите, ако решат да премахнат лагера. Това беше ужасно, сякаш сме някакви насекоми”, каза тя.

В момента в това училище учат 600 момичета и момчета, но се пазят свободни места за тези, които сега ще избягат от военните действия в Сирия и ще дойдат в Рейханли.