С фойерверки, музика и бразилско настроение, повече от 2 млн. души ще се съберат на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, за да посрещнат новата 2013 година.

По традиция местни хора и туристи, облечени в бяло, ще почетат Йеманжа, богинята на морето. Ритуалът е с афро-бразилски произход и се изпълнява в ритъма на барабани. Най-често празнуващите хвърлят рози и гладиоли в морето с надеждата, че пожеланията им ще се сбъднат.

Още от рано тази сутрин плажът започна да се пълни с хора преди температурата да достигне 30 градуса, предаде Франс прес. Синоптиците твърдят, че жегата в новогодишната нощ няма да е непоносима, след като миналата седмица температурите в Рио достигнаха рекордните 43 градуса.

Една трета от празнуващите на Копакабана са туристи. Тази година те са с 6% повече от миналата.

24 тона фойерверки ще бъдат изстреляни над световноизвестния плаж. Цветното шоу ще бъде управлявано чрез дигитален пулт в един от хотелите край Копакабана.

На север също са готови

„Таймс скуеър”, емблематичният площад в Ню Йорк, където всяка година се събират стотици хиляди хора, вече е готов за посрещането на 2013-а.

Готова е и традиционната кристална сфера, тежаща над 5 тона и украсена с 32 253 електрически крушки, която ще се спусне от 40 метра през последните 60 секунди на старата година. Пъстроцветното кълбо с диаметър 3,66 метра е покрито с 2 688 кристални триъгълника, изработени от фирмата „Уотфорд кристал”.

Тази година дизайнът на сферата се казва „Нека има мир!”, а 288 от триъгълниците ще изобразяват символа на мира - гълъб с разперени криле. Готова е и гигантската фигура на числото 2013.

Ритуалът със спускането на сферата датира от 1907 година, като досега не е бил изпълняван само през 1942-43 г. заради Втората световна война и тогава вместо него е била запазвана минута мълчание в памет на жертвите.