Многомилионен митинг се провежда в Истанбул в подкрепа на президента Ердоган и правителството. Демонстрацията е под надслов „Демокрация и герои" и в нея участват и трите основни опозиционни партии.

Организаторите очакват на площада да присъстват около 3,5 милиона души.

Всички партии призоваха привържениците си да не носят други знамена освен националното. Митингът се предава на живо от турската национална телевизия на 7 езика за цял свят.

Свикан от управляващата партия на президента Ердоган, митингът е последният от серията неспирни демонстрации в подкрепа на властите след опита за преврат на 15 юли.

След неуспелия преврат турското правителство призова всяка нощ хората да се събират на "бдения за демокрация" във всичките 81 окръга на страната, както и на някои места в чужбина, като град Кьолн в Германия, припомня АП.

Близо 15 000 полицаи ще се грижат за сигурността на митинга, в който според Анадолската агенция ще участват милиони хора. Противовъздушни батареи също са включени в охраната на демонстрацията.

Хиляди автобуси и над 200 лодки са поръчани за превоз на желаещите да присъстват на митинга. Участниците ще трябва да преминат през един от 165-те металдетектора преди да получат шапки и знамена.

Митингът ще бъде излъчван на живо от гигантски екрани във всички турски окръзи. Турските медии твърдят, че гигантски екран ще бъде поставен и в Пенсилвания, където живее турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти смятат, че той е организирал опита за преврат, макар че духовникът отрича.

"Единственият начин превратите да спрат е да се съживят основополагащите ценности на републиката. Тези ценности, които съставляват нашето единство, трябва да бъдат казани високо на "Йеникапъ", посочи в туит преди митинга лидерът на основната опозиционна светска сила - Народнорепубликанската партия, Кемал Кълъчдароглу.

Голяма част от хората, които се събират на митинга са привърженици на Ердоган, отбелязва Ройтерс. Някои носеха плакати с надписи като: "Ти си дар от Бога, Ердоган" или "Заповядай ни да умрем и ще го направим".

"Ние сме тук, за да покажем, че тези знамена няма да бъдат свалени, призивът за молитва няма да бъде заглушен, нашата страна няма да бъде разделена", каза 46-годишният държавен служител Хаджъ Мехмет Халиоглу, който е пристигнал от черноморския град Орду за митинга. "Това е нещо отвъд политиката, това е свобода или смърт", допълни той.

Ердоган обеща да изчисти Турция от мрежата на Фетхуллах Гюлен, която според него е създала "паралелна държава" от свои последователи в силите за сигурност, съдебната система и държавната администрация.

"Победата е на демокрацията, площадите са на народа" се посочва в листовки, разпространени през нощта, в които се съобщава за безплатните автобуси, фериботи и подземен транспорт за днешния митинг. Лозунгът е написан на банери, окачени на мостове и сгради в страната, разказва още Ройтерс.

Светски настроената опозиция и националистите също ненавиждат последователите на Гюлен, използвани в миналото от Ердоган за подкопаване на властта на светски настроените генерали, които бяха подозрителни към идеалите на Партията на справедливостта и развитието, отбелязва Ройтерс. Опозицията се ограничи досега в критиките на масовите чистки на гюленисти, макар че повдигна въпроси за темпото и мащаба на арестите.