Мусонни дъждове причиниха наводнения в североизточната част на Бангладеш и Индия, които хванаха в капан почти 6 милиона души и причиниха смъртта на най-малко 19 души в Бангладеш, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти, които предупредиха, че ситуацията може да се влоши.

От вчера удари от мълнии са причинили смъртта на най-малко 15 души в осем области в Бангладеш, а четирима души са загинали в резултат на свлачища, съобщиха служители на полицията.

Според правителствен експерт наводненията в Бангладеш може би са най-тежките в страната от 2004 г. Ситуацията допълнително се усложни от водите, които се стичат след проливни дъждове в планините в Индия.

Снимка: Getty Images

Валежите продължиха и днес и прогнозата остава същата за следващите два дни. "По-голямата част от североизточните райони на страната е под вода и обстановката се влошава заради продължаването на проливните дъждове", каза началникът на администрацията на област Силхет в Бангладеш.

Снимка: Getty Images

Мусоните са жизненоважни за фермерите в цяла Южна Азия, но по правило те всяка година взимат жертви и нанасят щети. През последните години климатичните явления в Бангладеш и Индия са все по-екстремни и причиняват значителни щети. Природозащитници предупреждават, че климатичните промени биха могли да доведат до още бедствия, особено в страна като Бангладеш, която е гъсто населена и е разположена на ниска надморска височина.

На излъчени по телевизията кадри се виждат залети пътища и железопътни линии в Бангладеш и хора, на които кални и буйни води им стигат до средата на гърдите, докато се опитват да спасят вещите и добитъка си. Нивото на водата в много реки в Бангладеш се е повишило до опасни нива, заяви началникът на държавния Център за прогнозиране и предупреждение за наводнения.

В съседния индийски щат Асам въоръжените сили бяха извикани, за да помогнат в спасителните операции, след като свлачища причиниха смъртта на най-малко 9 души и принудиха почти 2 милиона да напуснат домовете си през последните 10 дни, съобщиха официални представители.