Македония пропусна част от бежанците на границата с Гърция. Блокирани там обаче все още остават около 10 хиляди души. В същото време хуманитарната криза продължава да се задълбочава, съобщават от Идомени специалните пратеници на bTV Новините Полина Ботева и Добромир Иванов.

Македонските власти днес започнаха да пропускат бежанци, но едва няколко десетки успяха да преминат границата - само няколко групи сирийци и иракчани. Всички останали остават в лагер, направен за шест пъти по-малко бежанци. Хуманитарната помощ не достига, информация дали и кога бежанците ще могат да продължат по Балканския маршрут няма.

В отчаянието си бежанка е заплашила, че ще се самозапали. За щастие, не се е стигнало до инцидент. А основното притеснение сега е от рязко влошаване на здравето на бежанците заради студа нощем и прогнозата за дъжд в следващите дни.

Повече от половината бежанци в Идомени са жени и деца. Блокирани вече седмица в лагера, много от тях вече са със здравословни проблеми. В лагера има няколко медицински пункта, както и много доброволци, но помощта не стига - сред бежанците има много хронично болни, както и много бременни жени. Много хора обаче отказват настаняване в местна болница, защото това отлага преминаването по Балканския маршрут с дни, дори седмици.

„Много хора с медицински проблеми предпочитат да пресекат границата и там да потърсят помощ. Има такова негласно споразумение, че хората в тежко здравословно състояние могат да преминат границата - понякога е успешно, друг път - не, зависи от властите”, коментира координатор на червения кръст.

Опасенията на доброволците обаче са, че ако темпа на пристигащи бежанци се задържи болниците в района няма да могат да поемат всички. През деня македонските власти започнаха да пропускат периодично по няколко бежанци, но процесът е бавен.

Всички в Идомени искат да бъдат допуснати да преминат границата с Македония, за да продължат до Германия. Канцлерът Ангела Меркел обаче заяви, че ЕС трябва да се върне към правилата на Шенген и напомни, че търсещите убежище не би следвало да си избират страна.

Как всички тези хора ще приемат думите й - предстои да разберем.

А днес ЕК реши да отпусне 700 милиона евро спешна помощ за държавите с голям миграционен натиск. 300 милиона от тях ще са за овладяване на бежанската криза тази година.