Няколкостотин мигранти, включително семейства с деца, пътуват пеша из Западна Европа, след като пробиха полицейския кордон в центъра за прием на бежанци край унгарския град Рьоске, на границата със Сърбия, предадоха Франс прес и ДПА.

Група от около 100-150 души върви по железопътната линия към близкия град Сегед. Полицията не се опитва да ги спре, но ги следва. Друга подобна група върви по магистралата към Будапеща, която е на 180 километра на север.

Това се случи, след като мигранти нахлуха в два автобуса, дошли да съберат бежанците, за да ги отведат в близкия център за регистрация. В района това се случи няколко пъти.

В понеделник около 200 мигранти се опитаха да стигнат пеша до Будапеща по магистрала, водеща до унгарската столица. Те също бяха пробили полицейски кордон край Рьоске. Накрая те приеха да бъдат качени на автобус, който да ги отведе до център за приемане на бежанци, припомня АФП, цитирана от БТА. 

Границата между Унгария и Сърбия стана през последните месеци един от основните коридори за десетки хиляди бежанци, включително мнозина бягащи от войната сирийци. Над 160 000 мигранти са пресекли нелегално унгарската граница, включително 2076 само вчера, по данни на унгарското правителство.