Миграционният указ на американския президент Доналд Тръмп, ограничаващ временно достъпа в САЩ на граждани от шест преобладаващо мюсюлмански страни и на бежанци, влезе в сила от 20 ч. в четвъртък вашингтонско време (3 ч. в петък наше време).

След продължили няколко месеца съдебни спорове тази седмица американският Върховен съд възстанови частично действието на указа.

Документът, който има за цел да попречи на „чуждестранни терористи” да влязат в САЩ, забранява временно достъп в страната за граждани от Сирия, Либия, Иран, Судан, Сомалия и Йемен, а също за бежанци от цял свят.

Висшите магистрати обаче ограничиха обхвата му и се прави изключение за хора, които отговарят на определени критерии.

Съгласно новите правила на граждани от изброените страни няма да се издава американска виза, освен ако нямат „валидна връзка” с близък родственик, учебно заведение или бизнес в САЩ.

Указът не се отнася и за хора с вече издадена виза. Проучените и одобрени до 6 юли бежанци също имат право да достъп, посочва Асошиейтед прес.

Междувременно Тръмп предизвика нов туитър скандал с изключително лични нападки спрямо критично настроени водещи на сутрешен блок.

Той нарече Мика Бжежински „слабоумна“ журналистка с лифтиг на лицето, а колегата ѝ Джо Скарбъро заклейми като „психопат“.

Мика Бжежински е дъщеря на покойния политолог Збигнев Бжежински.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА