„Разширяваме териториалните води на Гърция в Йонийско море от 6 до 12 морски мили“, заяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис по време на пленарния дебат в парламента за ратифицирането на морските споразумения с Италия и Египет, съобщават „Катимерини“ и „Ройтерс“.

С израза „нищо не пречи на страната ни да разшири териториалните си води до 12 мили, когато реши да го направи“, министър-председателят изпрати съобщение до Турция, че опасно ескалира напрежението в Беломорието и Източно Средиземно море, подчертава сайтът „Кийп ток Грийс“.

Мицотакис обяви под аплодисментите на депутатите, че съответният законопроект скоро ще бъде внесен директно в парламента и че разширяването се основава на член 3 от Международното морско право.

„Гърция расте. Други също твърдят така. Но ние сме тези, които го прилагат на практика. По този начин ние пристъпваме към упражняването на нашето безспорно суверенно право в съответствие с член 3 от Конвенцията за морското право, разширяване на териториалните води в морската зона на Йонийско море и Йонийските острови до нос Тайнаро в Пелопонес“, подчерта гръцкият премиер по повод подписаното през юни споразумение с Италия.

Мицотакис разкри още, че външният министър Никос Дендиас ще замине за Тирана за преговори с колегата му от Албания за демаркацията на морските граници между двете съседни страни - проект, разработен през последните няколко години.

„Катемирини“ напомня, обаче, че Турция обяви подобно разширение от Гърция като „casus belli“ - акт на война.

Малко по-рано през деня турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му ще вземе каквото ѝ се полага в Средиземно, Черно и Егейско море, като отправи заплахи към Атина.