Танкове обикалят улиците в големите градове на Мианмар, където масовите протести срещу военния преврат в страната не стихват, пишат световните агенции. Протестиращи и международни наблюдатели са притеснени от предстоящо насилие, тъй като на територията на страната са ограничени и комуникациите.

Посолствата на западни страни, сред които Великобритания, Канада и още 11 други публикуваха изказване заедно с Европейския съюз, в което призовават властите да се „въздържат от насилие срещу протестиращите цивилни граждани“.

Снимка: Getty Images

„Ние подкрепяме гражданите на Мианмар в желанието им демокрация, свобода и просперитет. Светът ви наблюдава“, пише в общото изказване.

На територията на страната са ограничени всички интернет комуникации, като според „НетБлокс“ интернетът е спрян почти изцяло. По-рано от американското посолство в Мианмар предупредиха, че вероятно ще има телекомуникационни проблеми.

Снимка: Getty Images

И четирите големи телекомуникационни мрежи са недостъпни.

По-рано през деня военни бяха изпратени в големите електроцентрали в щата Качин, където имаше и сблъсъци с демонстранти. Според местни хора е възможно армията да прекъсне и електричеството.

По улиците на най-големия град в Мианмар – Янгон са пуснати танкове, които да следят за реда.

Снимка: Getty Images

Освен с протести, военните бяха посрещнати и от масово неподчинение. На места служители в ключови сектори отказаха да работят в знак на протест.

В части от страната влаковете спряха да се движат.

Военните принудиха хората да се върнат обратно на работа, заплашвайки ги с насилие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!